Thursday, July 16, 2009

Menggapai "Anugerah Persatuan Cemerlang UiTM"

Selama saya jadi penasihat PERUBAHAN, tidaklah lagi pernah walau sekalipun kita dapat Anugerah Persatuan Cemerlang UiTM. Tiap-tiap tahun kita mencuba. Kita rasa kita dah buat yang terbaik. Dengan kos subsidi yang sedikit, kita masih mampan berkemandiri menjayakan pelbagai aktiviti. Tapi masih lagi tidak tergapai anugerah nan satu ini. Apakah kategori yang memungkinkan kita layak untuk dicalonkan?

1. Ilmiah
Persatuan pernah menganjurkan/menyertai aktiviti yang berbentuk ilmiah/intelektual sebagai contoh kursus, bengkel, seminar dan forum, debat, pidato, pengucapan awam, kuiz dan lain-lain serta mengambil bahagian sebagai sekretariat, peserta, ahli panel, pembentang kertas kerja, fasilitator dan sebagainya. Bersih dari sebarang tindakan tatatertib.

2. Khidmat Masyarakat/Sosial
Persatuan melibatkan diri dalam kerja-kerja amal dan kebajikan kepada masyarakat dan terlibat dalam program seperti Bakti Siswa, aktiviti Rakan Muda, pemeliharaan alam sekitar, aktiviti yang melibatkan anak yatim, warga tua, warga istimewa dan sebagainya. Bersih dari sebarang tindakan tatatertib.

3. Kreatif/Inovasi
Persatuan melibatkan diri dalam aktiviti kreatif/inovasi seperti rekacipta, penulisan, penerbitan, penyelidikan, penemuan dan sebagainya. Bersih dari sebarang tindakan tatatertib.

4. Sukan/Rekreasi
Persatuan melibatkan diri di dalam aktiviti sukan/rekreasi yang menguji kemantapan fizikal dan mental seperti mendaki gunung, kembara, ekspedisi, perkhemahan, berkayak, berjalan kaki, wall climbing, abseiling, water rafting, orienteering, penerokaan gua/rimba dan sebagainya. Bersih dari sebarang tindakan tatatertib.

5. Kesenian/Kebudayaan
Persatuan melibatkan diri dan memberi sumbangan dalam perkembangan aktiviti keseniaan dan kebudayaan seperti menyertai program teater, seni tari, puisi, seni mempertahankan diri, permainan tradisional, penyelidikan, pemuliharaan dan sebagainya. Bersih dari sebarang tindakan tatatertib.
Kalau dikira-kira, ditambah, ditolak, dibahagi, square n squaring = kita layak untuk semua ke lima-lima kategori tu. Tapi, masih tak jugak dapat anugerah ni. Usahkan dapat, pencalonan pun tak lepas. Apa pun, yang pasti, kita 'bersih dari sebarang tindakan tatatertib' :-)

1 comments:

Enchek tAj July 27, 2009 at 12:27 AM  

anugerah tak penting, yang penting ahli2 bersama Perubahan..

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP