Friday, October 23, 2009

TAMAT SUDAH AKTIVITI SEM JUL - NOV 2009

ASSALAMUALAIKUM warga Persatuan Ukur Bahan UiTM Perak yang dikasihi sekelian

Dengan selesainya Mesyuarat Post-Mortem malam semalam, maka tamatlah sudah semua aktiviti PERUBAHAN untuk semester ini. Diharap semua yang terlibat dapat menimba pengalaman dan ilmu di dalam hal-hal kemahiran insaniah (soft skill), sebagaimana yang disarankan oleh Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia, seperti yang berikut :

1. Critical Thinking and Problem Solving Skills
2. Communication Skills
3. Ethics and Professionalisms
4. Group Working Skills
5. Life Long Learning and Information Management
6. Entrepreneurship skills
7. Leadership skills


Pembelajaran ilmu kemahiran insaniah (soft skill) adalah bersandarkan dua pendekatan : DOs and DONTs.

DOs : kita alami dan lihat sesuatu yang elok, kita patut contohi, belajar dan praktik apa yang patut kita buat

DONTs : kita alami dan lihat sesuatu yang tidak elok di mata, di hati dan bercanggahan dengan prinsip asas agama, sivik dan akhlak, kita patut belajar apa yang tidak patut kita buat

Apakah pentingnya ilmu kemahiran insaniah (soft skill)? Ilmu ini yang membina 'attitude'. Dan 'attitude' inilah yang membina kita, dan cara kita bekerja di dunia kerjaya nanti.

Saya berharap apa yang telah kita sama-sama lalui semester ini (dan semester2 sebelum ini) memberi pengajaran kepada semua, terlebihnya kepada diri saya sendiri. Yang baik jadikanlah teladan, yang tidak jadikanlah sempadan.

Saya dengan ini memohon ampun maaf daripada semua warga PRUBHN atas segala kekurangan, kepincangan, keterlanjuran dan gangguan emosi yang tehasil daripada tindakan saya selama ini. Saya halalkan segala ilmu yang telah saya curahkan kepada semua warga PERUBAHAN. Setiap yang baik itu datang daripada Allah s.w.t. Manakala yang tidak itu datang dari kelemahan saya sendiri.

Semoga PERUBAHAN akan terus aktif di persada gugusan persatuan2 dalaman UiTM Perak.

CIK TEH ZAHARIAH NASARUDDIN
Penasihat
Persatuan Ukur Bahan
(2006 - 2009)

15 comments:

tl October 24, 2009 at 11:12 AM  

salam..cik teh..
nk cdg blh x?

pe kata sem dpn kite buat kem krohanian..
sbb tgk post mrtem ri tuh..
dan dgr ayt2 yg klua..
rse cm lidah manusia2 ni prlu diletakkn 'madu' supaya yg klua dr mlut seorg yg brilmiah buknnnye 'racun'..

skdr cdgn..tq

cikteh October 24, 2009 at 1:01 PM  

bagus cdgn tu

majukan cdgn kepada cik nur'ain ismail atau cik siti nor faizah ab malek atau encik mohd hafiz saberi

im part 2 October 24, 2009 at 1:55 PM  

Salam....
Sy mntak maaf andai kta, kta2 sy msa post mortem tmpoh hri ada skiti sape2.im sori 4 being 2 defensive.ini pngalaman bru g kmi dlm berorganisasi jd mmg mnta maaf ats slah dn silap dn kmi mnta tlg btol kn kmi jka ade kekurangan,tp hrap biala dgn cara yg elok...
Buat abg presiden,ajk2 perubahan,bro2 n sis2 part 6,part 4 and sume student qs.kmi part 2 mnta maaf ats ksilapn meja pe sume msa dnner ari 2.ini event prtama ktorg handle dn jga event prtma yg dbuat ddalm uitm. Ktorg xde sape nk refer sbab sblom ni sume dinner dbuat dluar. If d htel, sumeny diuruskn oleh phak hotel tp bla buat ddalm kmi yg kna uruskn sume. Mujur kmi ade cik teh. Cik ain dan kerjasme sume part 2,kmi brjaya mlakuknnya wlau pn rmai yg mgkritik. Dan kami badge prtame yg brjaya buat diner ddlam uitm.buat part 1, jdkn kslapan kmi sbgai pngajaran so next sem korg leh wat lg gmpak. Hope dnner sem ni is among the sweet memories untuk kta semua.

Untuk syg2ku part 2, sem dpn korang akn handle sport day..so what yg trbaik.untk bkal pm sport day, manage elok2, u r the head, so lead your body to a gud path. Show yg xtmbul isu msalah benchmark mcm air 2 or whatsoever.xde msalah yg xde pnyelesaian, xde pnyakit yg xde ubt. each of part 2 carry the soul of part 2 so show that u r part 2 n be proud of it...aku pn xbgus mne in fact im nothng...korg sume bgus2 pe...msg2 ade klebihan n kualiti msg2..so show it and be proud of it...rmai org bgga dgn korg...

Buat spe2 yg kritik n mgkn ade yg xsuke pd kmi, kmi mntak maaf sbb xdpt jd sbaik korang or sprti yg korg hrapkn....hope bleh tlg prbaiki kmi yg msh mentah ni bkn jdkn kmi bhan untk dprsalahkn untk ksilapn msg2 atau di knyah2. Klau msg2 nk kndem, kta sume xkn kmana...Kmi mnta maaf
Memetik kta2 seorg shabat kta “ok professional, part 6 professional, lecturer professional, qs professional, ok la kta pn professional”.....so hop kita mmg brskap sperti professional....jgn la boikot2 bcoz boikot is not the act of professionality but it is the act of “stupid”ity....so support la sume ok...hehe ...njoy la...blom tentu lg kta akn rsa sume ni lg...

Mntak maaf ats kta2 yg lancang n lntang mlm pos mortem 2...bak kta cik teh, don’t get hypertension in such a ‘young age’...sori cz agk teremosi..but something need to be told, to correct the perceptions of others to part 2....WE do mistake...we ADMIT it...we say SORRY...and we prove to you that we can handle the task that been given to us...we prove to you that we are reliable...but nobody is perfect...trima ksh sgt2 pd sume lecturer,senior, waima junior skalipn cz support us and tlong kmi...tq sume...love ya
Akhir kalam, bk kta pepatah sunda, ikut la resmi sipot sedot, skuat mna ombak mmukul, mreka akn ttp kkuh mnyedot d pkok bakau,, hop qs student, especially perubahan, skuat mne pn mehna dan tribulasi dtg mlanda...kta ttp akn kukuh berdri....show to the world that QS in uitm perak is not just rich in Quantity Student but also in the Quality Student....

Sekian sje warkah berjela2 dri sy....tq.. ;).

PUB - KP AP114 October 24, 2009 at 10:23 PM  

Kenapa post mortem tidak ajak KP, supaya saya boleh dengar apa yang diperkatakan.
Namun segala cadangan akan diambil kira untuk PERUBAHAN lebih sensasi :)
BTW bagi iam part2 are you a quality student?

i'm part 2 October 25, 2009 at 3:16 AM  

myb now im not sir.but im learning to b one of it...im growng 2 b one of it..n i hop so qs cn guide me to the right path...

Anonymous October 25, 2009 at 4:15 AM  

stuju kate tl..
ptotnyer kem ibadah dteruskan...
cumenyer kne tmbh actvt yg berkaitan kerohanian..
mase tue pnye kurg input...
objktf yg cbe nk dsampaikan, x sampai kpd peserta...

become mantan exco perubahan October 25, 2009 at 11:08 AM  

thanx to all lecturers....espicially our KP n Penasihat support perubahan activity...saya nk bg satu cadangan la cik teh...kn isu sport day de part yg x anta wakil ke ape ke...pe kate sem dpan kite wt sistem rumah sukan...kite campur sume part n bahagi ikut rumah sukan...saya rse cara ini dpt eratkn lg silaturahim antara senior n junior...saya terlupa mse post mortem nk bangkit kn isu ini disebabkn mse dh terlampau lme ari2...kte kn demokrasi...mskkn je dlm AGM sem dpan isu ini...sekian

abg presiden October 25, 2009 at 12:57 PM  

betol tu..mcm time skolah dlu...ape2 aktiiti kte ambil kira daripada rumah sukan..ataupun mengikot company masing2...umah sukan mcm xsesuai...

cikteh October 25, 2009 at 8:11 PM  

mula-mula kepada im part2

pertama : semua org buat apa2 event pun, first time. part 1 first time buat closing ceremony induction week, part 2 first time buat dinner, part 3 first time buat sport, part 4 first time buat buwling / DK etc. tak de satu batch pun pernah buat event second time apatah lagi third atau fourth time. SAYA je buat event dah byk time. so, dont make that cliche excuse, that QS dinner tu korang punya first time job. semua org pun mcm tu.

kedua : your batch is not the first batch yg buat dinner kat dalam uitm. many others had, and were far better managed than yours. tiada apa yg hebat pun berlaku. not making a history pun. so dont be a snob.

ketiga : mintak maaf is easy. dah byk kali dgr dlm post mortem, byk kali baca dlm blog. byk sms yg dapat - mintak maaf. asking for forgiveness is easy, but is it as easy as to forgive? kita mintak maaf kat org, tapi kita ni maaf kan org tak? kalo mulut tak abeh2 bercerita, tangan tak abeh2 menulis cerita, silalturrahim terputus akibat cerita2 ini, maknanya kita ni belum lagi dapat maaf kan org. so, stop cerita pasal bende2 ni, dan start forgiving people.

keempat : please move on. paradigm shift. berubahlah. please change. in this live, if change is not allowed, we dont see butterflies.

kelima : you dont need to prove that u r reliable. u already r. but u need to prove that u r accountable. dont know what it means? look it up..!!

keenam : thanks for posting a comment. i appreciate it, really. however, u would prove your accountability if u put your true name, rather than "im part2"

cikteh October 25, 2009 at 8:18 PM  

ni ditujukan kepada pencadang2 'rumah sukan' bagi QS Sports

once upon a time ago, kita pernah usulkan perkara yg sama bagi tujuan menggalakkan semangat kesukanan serta merapatkan silalturrahim junior-senior

tetapi modus operandi tidaklah di dalam konsep 'rumah sukan' tetapi dicadangkan menggunakan 'rumah mentor'.

namun cadangan ini pada ketika itu tidak mendapat persetujuan ramai, mungkin kerana pada ketika itu konsep mentor-mentee (penasihat akademik dan pelajar) baru sahaja diperkenalkan. warga PERUBHN ketika itu lebih selesa dgn part masing2. dan warga pun pada ketika itu hanyalah kira2 500 - 600 org shj.

saya kira, mungkin kita patut usulkan sekali lagi cdgn ini di bAGM akan datang. jika ramai yg bersetuju demi mencapai objektif yg baik ini, saya yakin ianya pasti akan memberi jauh lebih byk kebaikan drpd yg dijangka

terima kasih

pandala October 25, 2009 at 11:10 PM  

Saya lebih suka dengan aktiviti mentor mentee dari rumah sukan.
Lagi senag untuk dak part1 rapat dengan lect n bila didalam bil yg kecil lect lagi mudah kenal sbb mentee. Baru la xda yang rase dianak tirikan.. pandangan aku je la..

panda

im part 2 October 26, 2009 at 5:54 PM  

tq for the comment cik teh...realy appreaciate it...all the words make me think where i stand....tq cik teh...i will take it and consume it so i will awayz remember it

cikteh October 27, 2009 at 11:10 PM  

dear im part2

i m glad that u appreciated my comment

please use your true name if want yourself to be accountable for your comments or your actions

a quality student, a true professional, believe in accountability

Anonymous November 2, 2009 at 9:37 PM  

salam.. sy stuju ape kate cik teh. grow up. thts the better way to learn frm ur mistake. dgn care tu j korg dpt tau ape kelemahan korang. benda yg korg dpt ni, sume ny pengalaman. after grad, bnd bnd mcm ni lar yg tolg korg. stkt maki maki dlm post mortem tu, bnd biase j. ak pn pnh kne gak. tp tk de lar smp nk kecoh kecoh. kau da tau ape salah kau, learn to redeem d mistake. show people ape yg kau da bljr dr mistake tu. bkn ny mgadu dlm blog ni. evyrone hd their 1st time. common thing lar. bkn kau sorg j. so, bnd mcm post mortem ni mmg ak sokg sgt even ak tk dtg ari tu. tp ak tau keadaan dia mcm mn. sem lps even worst. learn from it. tu j care terbaek utk kau tunjuk kn kt dorg yg maki maki ari tu yg kau terima mistake kau. b a wise guy. learn frm mistake. tk slh utk kau terima critic frm ppl. ad guna ny. bkn sume org dpt wt bnde perfect. evryone had their down moment.

Life's challenges r not supposed to paralyze u, they're supposed to help u discover who u are.


tq. :)

cikteh November 2, 2009 at 10:22 PM  

thank you

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP