Thursday, November 5, 2009

BRAINSTORMING - nak buat apa sem depan (Dis 2009 - Mei 2010)

Assalamualaikum warga PRUBHN sekelian

Jom kita buat brainstorming atau sumbang minda.... atau tolong pikiaq n bagi idea..... next sem PRUBHN nak buat aktiviti apa?

Bagi idea.... kalo rajin atau kalo boleh, bagi costing sekali

Pehtu penasihat2 akan pertimbangkan, utk dimajukan kepada dan utk kelulusan HEP

Antara idea yg da ada :

  1. QS Sports - bukan lagi interpart (antara part) tapi antara rumah sukan atau rumah mentor
  2. explorace
  3. teater
  4. tarian singa
  5. lawatan sambil belajar ke firma konsultan QS
  6. ceramah kerohanian
  7. seharian bersama warga emas (ganti program buka puasa yg tak jadi tu)
  8. ?
  9. ?
  10. ?
  11. QS DINNER - kat mana..??



Aktifkan diri bersama PRUBHN

51 comments:

Wonderpet November 5, 2009 at 2:49 PM  

cik teh..
ape kata next sem buat larian merentas desa/uitm ke explorace ke.. bes jugak..

cikteh November 5, 2009 at 3:14 PM  

dulu pernah buat explorace. masa QS sport. part 06 skrg diorang part 02 masa tu. leh je buat lagi sem depan. thanx for the idea

mr. brain November 5, 2009 at 9:00 PM  

haitu ade yg bandingkn kite dgn bdk2 archi n id..ape kate kite cbe buat festival mcm dorang..tp lg gempak dgn pengisian yg menarik...

Mr. Bean November 6, 2009 at 2:49 AM  

wt teater...ok gak.
huhu...
xpon wt tarian singa...
hihi..
gurau jer...
wt la pape pon...yg pntg kne support.jgn dok boikot...
semangat bersatu kena ada...
sahut la semangat 1 Malaysia...
hihiii.....

cikteh November 6, 2009 at 8:44 PM  

dear mr brain

once upon a time, zaman cik mimi buat diploma kat sini, boleh la kita buat mcm tu. sebab student qs time tu lebih kurang bdk arki atau id skrg

tp skrg kita ni ada 1000 lebih bdk qs. setaraf dgn bilangan bdk akaun. so, paling sesuai kita nak banding, kita banding la dgn bdk akaun

kalo ramai sgt, apa masalahnya?

oleh kerana kita ni ramai (> 1000), kalo kita buat setiap part ada dinner atau festival, ini akan menyebabkan setiap part akan terbelah2 atau berpecah2 atau berpuak2 sesama part saja

itu - usahkan mencapai objektif persatuan, menghala ke arah objektif pun sgt la tidak.

apa objektif kita berpersatuan?

persatuan - kata dasarnya SATU

bermakna, objektif utama persatuan adalah kita bergerak, bertindak sebagai SATU entiti, bukan enam (atau mungkin lebih)

nanti dah grad dan keluar bekerja (dgn diploma atau degree), kita akan bergerak dan bertindak sebagai QS - sebagai SATU professional - yg mempunyai keSATUan nya tersendiri

walaubagaimanapun, mungkin perkara ini boleh dibahaskan lagi keberkesanannya.

jom kita sumbang minda di sini. wajarkah kita buat spt bdk arki = setiap part ada dinner dia sndri? sepjg buat diploma kat sini, minimum semua org akan buat 5 kali dinner masing2. wajarkah?

buah pkiran?

perindu senja November 6, 2009 at 9:14 PM  

assalamualaikum kepada semua warga perubahan dan juga cik teh..
emm..cik teh, lawatan sambil blaja mmg slalu nye ke construction site je ke?
ape kate sem depan kite uat len sket..
buat study trip ke pejabat or firma2 ukut bahan..boleh tgk cara2 diorang bekerja..nak tau gak camner sorang qs ni bekerja..rutin harian diorang ke..tp aktiviti ni uat ikut kelas..sbab klau ramai sgt nnt penuh plak pejabat diorang kan? hehe..
agak2 leh pakai ke idea ni?

peace no war..

perindu senja November 6, 2009 at 9:16 PM  

*ukur bahan
salah eje...huhu

awek mr bean November 6, 2009 at 9:22 PM  

kite buat crmah krohanian..
brsihkn jiwa yg da trcemar tu dlu..ngeh3

*just a piece of my mind

lady gaga November 6, 2009 at 9:42 PM  

xnk dikir dah...please!!!!!
byk lg kite boleh buat..

cikteh November 6, 2009 at 9:44 PM  

dear perindu senja (kena rindu ke?)

Lawatan Akademik bukan urusan PERUBAHAN. Tu urusan Program Ukur Bahan AP114

abg presiden November 6, 2009 at 9:47 PM  

hari tu hasrat nk berbuka puasa bersama warga emas tidak kesampaian...

ape kate klau sem dpn kite teruskan nait baik tersebut..kite buat akitiviti luar...seharian bersama warga2 rumah sri kenangan=)

cikteh November 6, 2009 at 9:48 PM  

dear lady gaga

dulu kita memutuskan DIKIR barat supaya jadi event penting dalam PRUBHN hingga kita spend lebih RM1000 utk beli alat2 dikir adalah kerana...

kita mempunyai > 50% bdk QS berasal daripada Kelantan, dan kita nak all these Kelantanese bangga dgn khazanah budaya itu

kalo ada idea nak buat, relevant to khazanah budaya negeri atau suku kaum masing2...sila la utarakan

mr. brain November 6, 2009 at 9:50 PM  

mcm mne klau satu event tu kite wat setiap part involve...kite wat mcm bdk archi or id tu...tp ajk2 nyer terdiri dari setiap part...ok x cm2 cik?

cikteh November 6, 2009 at 9:59 PM  

dear mr brain

kalo setiap part terlibat dalam setiap event.... yg tu saya setuju. mencapai objektif esprit de corp.

tp nak buat mcm bdk arki or id..i dont know u r refering to which event by them... be specific..

then we can open for discussion here

Mr. Bean November 7, 2009 at 4:53 PM  

stuju cik teh....name pon persatuan...kne bersatu..nape kte nak tiru dak2 arki???sket2 dak arki...huhuhu...sape awek mr.bean 2???hik3x...

malim kundang November 8, 2009 at 8:10 PM  

qs dinner - tak pyh buat. buat pun byk susah. byk bising. byk duit.

kita buat je qs breakfast. mulakan dgn qiamulail. solat tahajud. solat taubat. solat subuh. kuliah subuh. senaman ringan. then qs breakfast.

then terus je buat qs family day. qs sport.

then bagi je semua hadiah petang tu. tak de da masalah medal tak dapat. sijil tak dapat. pm2 gadoh gado.

amacam?

Wonderpet November 8, 2009 at 8:20 PM  

qs breakfast..
sangat kreatif....
tetapi kesusahan itu tetap ada..
nak tempah tempat, kelengkapan dan makanan...
dan bukan semua budak yang rajin nak bangun seawal 3-4 pagi.. lagi banyak kesusahan akan ditimpa..
ianya bagos tetapi jika nak difikirkan tentang kesusahan, tidak relevan.. xde keje yang senang dalam hidop...

perindu senja November 9, 2009 at 4:55 AM  

ape kate kite buat qs sport kat tempat lain? luar kampus? kebanyakan student malas nak amik port aktiviti dalam kampus sbab jemu..terutama yg senior2..jadi ape kate kite buat kat luar contohnye kat stadium ke..padang ipoh ke..tmpat open sket..

panda November 9, 2009 at 9:27 PM  

open air party!
haha

panda said lagi November 9, 2009 at 9:56 PM  

qs paintball usahasama dengan kbs rapatkan qs dengan komuniti bota..
haha.. 3 hari 20k..mari2.

neofx November 10, 2009 at 3:23 AM  

pertandingan karoke antara lectrer dgn lecturer, student ngn student..hehe..

lala lili lulu November 10, 2009 at 5:50 PM  

cm best je idea qs brekfast tuh..
kos len x prnh buat kn...huhu
jom jd kos pertama buat..wah!!!

sun ye November 10, 2009 at 6:07 PM  

nk bg cdngn kt part 3 sem dpn blh??
korg buat aa game mse sport day gne prmainn trdsionl..
tarik upih!!!
ha..tu pling best..
mentor dduk ats upih..suro mentee2 trik..
spe cpt die mng..
byk lg kan game trdsnl len yg blh kite men rmai2..
gasing,congkak,guli..
huhu

lady gaga November 10, 2009 at 6:11 PM  

erm..i said dat bcos..
myb org klntn pun blh rase cmne zpin or boria or ape2 la yg jd trdsi ngeri len..
not only dkir..

tq cik teh for respond to my comment..
i really appreciate dat

panda pemalas November 11, 2009 at 12:07 AM  

battle of the bq
cdangan rawak

Anonymous November 11, 2009 at 1:03 AM  

harap harap sem depan lebih banyak aktiviti yang di anjurkan.... nanti boleh dapat banyak stiker... di samping berhibur dan beramah mesra dengan member member perubahan yang lain....

cikteh November 11, 2009 at 1:48 PM  

lagi? bagi la idea byk lagi?

brainstorming ni kan.... lagi lagi

panda November 12, 2009 at 11:46 PM  

ceramah untuk dedahkan pleajar mengenai realiti qs diluar sana. Penceramah jemputla org luar cz kalau lect budak xna dengar.

cikteh November 13, 2009 at 1:21 PM  

panda....

kita buat Professional Talk tiap2 sem. pangil org luar, the real practicing QS, utk bgi talk tiap2 sem

freshie part1 November 15, 2009 at 2:31 AM  

salam cik teh..
cdangan sy la kn..
ape kate kte wat xtvt kluarga angkat??
klu dpt wat kt area kg pn best..
dpt timba pngalamn baru+tgk life kt sne..
tp stiap part kne inv0lve..
s0, nnti xde dh istilah puak2 0r
b0ikot2..
tue je la k0t idea sy..

tenkiu!=))

sukasuki November 16, 2009 at 10:18 AM  

huhu....
yg beshye....xperlu la...berlakon2..
asyik2 berlakon...
ye sume bdak QS berbakat..
erm..
qs breakfast? mcm bes je
haha
cik teh amcam????
lala..
kita g melawat umh org asli la..
hahahaha...

Anonymous November 16, 2009 at 10:56 AM  

haha..jom la lwat org asli..
kt tman ngara ad..jom rmai2..
he

zikri November 16, 2009 at 12:46 PM  

jom g kayuh basikal.....g kellies castle ke...objective dia.the importance of national building heritage.....ape relevannya QS dgn building conservation....ape relation QS dgn life cycle costing process........ok x????

hoshi@18girls November 16, 2009 at 3:45 PM  

next sem kta prgi brkelah.........hehehehe

freshie part1 November 16, 2009 at 4:13 PM  

pegi 0versea beramai2 pn best..
new y0rk ke, hawaii ke..
huahhahaha..
;))

ding dong November 16, 2009 at 6:52 PM  

amboi freshie..
tu nk cekau duet ktne?
ko support eh?
haha

eye_nul November 18, 2009 at 12:53 PM  

jum g tambun...
hahaha~

freshie part1 November 19, 2009 at 11:28 PM  

jgn la mrh ding d0ng.
gurau2 aja~
;PP

hKm November 22, 2009 at 11:10 PM  

Membuat pertandingan muzik menggunakan bahan-bahan terbuang/battle of the band ke...

Pertandingan larian passing baton pusing satu U..

Pertandingan buat rumah hantu paling seram..

Aktiviti penghayatan adat dan budaya di Malaysia..

Buat cam The Apprentice,buat event/bukak booth.Tengok sape lagi best.Hehe..

Pertandingan memasak (part vs part/mentor vs siswa/siswi!)!



Saje bagi idea fresh sikit.Hehe..

muaz November 30, 2009 at 12:53 PM  

askum semua..

pada pendapat sye,sye ingin mencadangkan pertandingan tilawah al-quran diadakan..

ia adalah cara dapat meningkat tahap kemahiran dan mencungkil bakat serta mengukuhkan tahap ilmu agama islam..

sekian wassalam..

cech qs December 2, 2009 at 1:25 AM  

salam kpd semua warga QS x kre dimana anda berada...sy cume nk cdngkan kpda pt yang buat induksi sem depan supaya kte selitkan satu slot time induksi tu ntok cari bakat2 baru....contohnya kte wat frenly bola n futsal antara team QS dgn bdk2 part 1 baru..dari situ nnt kte dpt kesan sape2 di kalangan adik2 kte yg berbakat dan boleh diketengahkan...ntok agenda QS sem dpn plak...ape kate 1 hari tu kte wat gotong royong bersihkan fakulti kte ??? kte kan rmi, so, berat same dipikul, ringan same dijinjing...lagipun kte gak dpt faedah nnt...blaja dlm suasan yg bersih n harmoni.....amcm???

muaz part 1 july 2009 December 3, 2009 at 12:25 AM  

askum cik teh..

sye mmpunyai stu idea baru iaitu pertandingan nasyid..kos nye lbih kurang pertandingan dikir barat..

sebelum mulanye pertandigan tersebut kita buat ceramah kerohanian..

harap cadangan sye dipertimbakan oleh pihak perubahan..

sekian,terima kasih.

bobo December 4, 2009 at 10:26 AM  

idea berbasikal ke kallie's castle tuh mmg best, tp nak kena sewa basikal bkn murah, plus aktiviti tuh x semua boleh join, at least its an idea :), macam bowling lah kan...

qs breakfast? menarik la! but tak payah la lanjutkan sampai buat tahajud + sports day, nanti penat, caya lah, kalau dah penat, semua bosan, then ramai yang blah..buat breakfast, pastu wat la band ke hape, amik je konsep cam qs dinner, but apply waktu pagi...

yang dikir barat tuh kalau boleh jgnlah masukkn kepada main event, coz nanti imbalance..yg pompuan nak buat ap? basuh baju kat bilik? pikirkanlah supaya SEMUA boleh turut serta dalam apa2 event..

hanya pendapat XD

Anonymous December 5, 2009 at 4:04 PM  

wat pape yg bole kenalkan perubahan kt 1 malaysia....wat aktiviti utk dicatatkan dlm MALAYSIA BOOK OF RECORDS...scale ruler terpanjang ke, atau ape2 je la yg bole masuk MBR...

ubi dah datang December 9, 2009 at 5:56 PM  

cik teh,
hmm..wat la len dri dikir barat,,
ukur bahan uitm perak ,smua sdnt dari smua ngri ade kcuali sabah ssrwak.then apa kata kita buat lain plak,e.g. zapin ke,kuda kepang ke..etc

Anonymous December 10, 2009 at 11:41 PM  

buat laa sukan indoor yg besh2 spt ping pong ker badminton ker.......baru laa besh

cikteh December 20, 2009 at 11:47 PM  

wahh..... byk nyer idea menarik

teruskan bagi idea2 bernas nih

lagi best kalo dapat utarakan bajet sekali

bunga rose merah December 21, 2009 at 9:49 PM  

assalamualaikum :)
saya ade idea, tapi takk tahu lahh buleh pakai ke x.

1. saya stuju dgn lady gaga,drpd wat dikir barat je.wat lahh cm dari negeri laen, tarian zapin contoh nya.

2. idea freshie part 1 tuhh punn ok jugakk.kite wat program petukaran pelajar/anak angkat ke.kite bulehh tukar dgn pelajar qs sarawak.

3. tak punn.kite wat lahh lawatan gi UiTM sarawak.haha :)
then,bulehh jalan2 kat sarawak.kire tripp lahh.hahaha :D

4. takk punn.kite gnti qs dinner,jdikk qs barbeque tepi laut.bestt jugakk kan.hehe.

tolong sila respon :))

shamQS02 January 4, 2010 at 10:57 PM  

dikir barat jangn lupe...

ahmad dzafer pelajar part 3 January 13, 2010 at 1:12 PM  

wat dinner kat hotel concorde shah alam la.. leh join.. hehe

cibo January 21, 2010 at 12:18 PM  

pdg kawad mng la wey diner...yahoooooooo...ak sokonng..heheh..jom sume bdk2 QS

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP