Sunday, November 29, 2009

Apa yang anda harapkan drpd penasihat persatuan anda?

Assalamualaikum

Aduhai warga PERUBAHAN yg dikasihi sekelian.

Tak lama lagi, result exam akan diumumkan. Pehtu, semester baru akan bermula. Maka kepada yg akan kembali untuk terus berjuang ke UiTM Perak nanti, get ready and be prepared for improvement, and excellence.

Sebelum semester bermula, dan aktiviti PERUBAHAN bergerak laju mcm biasa, meh kita buat kaji selidik sikit. Tentang perspektif dan harapan pelajar QS terhadap penasihat2 PERUBAHAN.

"Apa yg anda harapkan drpd penasihat2 anda?"

Adakah anda harapkan penasihat2 PERUBAHAN semester akan datang, akan

  1. memberi nasihat dgn ikhlas, tanpa ada 'udang di sebalik batu'
  2. berperibadi mulia - lemah lembut, jujur, tutur kata tanpa carut, tingkah laku baik, dll
  3. menjaga kehormatan diri - tidak buat sesuatu di luar batasan agama dan undang2
  4. memberi nasihat dgn ilmu, kreatif lagi inovatif
  5. memberi nasihat dgn sifat kasih sayang



Rujukan :
i. Abdullah Ishak. (1989). Sejarah Perkembangan Pelajaran dan Pendidikan Islam. Selangor: Ar-Rahmaniah. Hlm. 122-123.
ii. Abdullah Ishak. (1989). Sejarah Perkembangan Pelajaran dan Pendidikan Islam. Selangor: Ar-Rahmaniah. Hlm. 128.
iii. Ulwan Abdullah Nasih. (1981). Tarbiyatul Awlad Fi Islam. Juzuk 1. Darul Salam dalam Ahmad Mohd Salleh. (2004). Pendidikan Islam. Selangor: Fajar Bakti. Hlm 126-127.
iv. Ahmad Mohd Salleh. (2004). Pendidikan Islam. Selangor: Fajar Bakti. Nota 3 hlm 126
v. Yaakub Isa. (1994). Guru dan Pengajaran yang efektif dalam Ahmad Mohd Salleh. (2004). Pendidikan Islam. Selangor: Fajar Bakti. Hlm 126-127




atau.... anda harapkan penasihat2 PERUBAHAN semester akan datang, akan......

(??? berikan komen, harapan dan aspirasi anda)




"Apa yg anda harapkan drpd penasihat2 anda?"

44 comments:

ming ming the wonderpet November 30, 2009 at 3:08 PM  

nak penasihat mcm cik teh jer...sempoi

Wonderpet November 30, 2009 at 5:57 PM  

sadly, cikteh skang tgh sambung study.. dia agak sibuk but she still involved with perubahan. penasihat lain yang terlibat adalah Cik Ain ngan En hafiz

cikteh November 30, 2009 at 10:15 PM  

dear ming ming the wonderpet,

walo pun saya gumbira (ni tgh senyum ni) awak nak penasihat yg mcm saya, tpi mcm kata wonderpet la, saya agak sibuk dan tak boleh bagi full committment kat PERUBAHAN.

soalan kat sini, bukan "siapa yg awak nak sebagai penasihat?"

tapi "apa yg awak harap drpd penasihat2 PRUBHN awak?"

wonderpet dear....

penasihat PRUBHN lain adalah Cik Ain, Encik Hafiz.... awak tertinggal sorang lagi...Cik Siti Nor Faizah

malimkundang December 1, 2009 at 10:44 AM  

sy harap penasihat2 perubahan t ada sume ciri yg cikteh list tu

sy harap penasihat2 dpt bg komitmen dgn sume aktiviti

sy harap penasihat2 dpt defend kami kalo kami buat silap sb kami mmg bodo xda pengalaman g

sy harap penasihat2 jd aktif, mcm penasihat2 org lain

sy harap penasihat2 dpt bersabar dgn kami...hihihi

rosy December 1, 2009 at 11:17 PM  
This comment has been removed by a blog administrator.
rosy December 1, 2009 at 11:24 PM  

Cik Siti Nor Faizah tu penasihat ke?

Mcm bukan je... mcm tak prnah bg nasihat pun...

sori la cik faizah

amer December 1, 2009 at 11:57 PM  

ditto malimkundang said..
tp kami bkn bodo la..
kurag pndai je..
addition:mudah bbicara(sempoi)
for sp2 yg xtau psl cik faizah,amik2 la tau..don't judge a book by it's cover..

rosy December 2, 2009 at 2:03 PM  

camner nak amek taw. tak de kat bilik jer. nk mintak nasihat pun ssh.

amer December 2, 2009 at 2:11 PM  

nk mntk nasihat bkn dy kne dkt blik..juz kite sndri ni ha' yg kne dkt dgn dy je..

rosy December 2, 2009 at 4:06 PM  

yer la. nk dkt dgn dier cam ner? nk jumpe pun ssh. carik kat bilik xder. kalo dia free xder klas dier bkn ader kat blk dier pun

Anonymous December 2, 2009 at 7:01 PM  

Kalau takde,amik inisiatif untuk call/mesej,takpun tanya lecturer yang dekat dengan dia.

Kalau kita usaha,tuhan bukakan jalan.

Dimana ada kemahuan,di situ ada jalan..

Wonderpet December 2, 2009 at 9:46 PM  

ooo.. sory.. tertinggal Cik faizah.. tapi saya kadang2 kesian kat cik faizah sebab ade AJK perubahan sewenang2 guna nama dia untuk satu2 perkara yang xberkaitan ngan perubahan pon..

saya harapkan Penasihat dan ahli2 buat yang terbaik untuk kebaikan bersama

Anonymous December 3, 2009 at 12:51 AM  

betul tu..di mana ade kemahuan...di situ ade jalan...jgn tau nk menuding jari kepada org lain je walhal diri sendiri yg salah..hehehe..malunye sy....

rosy December 3, 2009 at 10:49 AM  

apa yg saya harapkan drpd penasihat2 PERUBAHAN?

top up 5 bende yg cik teh list tu, sy harap penasihat2 PERUBAHAN

1. mudah dihubungi - ada kat bilik kalo xde kuliah

2. mudah dihubungi - kalo kol, angkat la

3. mudah dihubungi - kalo sms, balas la

4. mudah didekati - kami dtg, jgn la lari atau nyorok

5. mudah menasihati - kalo kami tanya, mintak nasihat, tolong la

soup December 3, 2009 at 11:11 AM  

dari aku part 1, penasihat perubahan aku hanya lah cik teh. aku dah nak masuk part 6 da ni. aku sedey bila dia da x nak jadi penasihat da. aku harap penasihat2 lain yg 3 org ni akan jadi besh mcm dia sorang. atau patutnya lebih baik g drpd dia sorang, sbb skwg da ada 3 penasihat

Anonymous December 3, 2009 at 6:10 PM  

ko mmg bagus rosy...sume ko nk mudah ye....ko je la jd penasihat perubahan...mudah2an mudah la sume ye

rosy December 3, 2009 at 10:22 PM  

da ditanya. aku jawab la. nko sakit sgt pehal?

aku bkn mcm nko. tak jwb soklan langsung.

aku tak tunding jari pun. nko jer.

cikteh December 3, 2009 at 11:04 PM  

terima kasih lah lepada semua yg memberi pendapat

jangan la gadoh2. tak kan lah semua isu nak digadohkan kat sini.

saya cuma nak u ol gambarkan komen, harapan dan aspirasi u ol tentang apa yg u ol harapkan daripada penasihat2 sem akan datang ni.

jgn la merungut, apatah lagi mengutuk.

kalau tak nak beri pendapat, jgn tulis apa2. jangan singgung perasaan mana2 pihak pun, ok

daydreamlover December 4, 2009 at 5:44 AM  

mintak penasihat perubahan layan kami macam university student..
bukan pelajar sekolah..

harap faham.. ;)

cupboard December 4, 2009 at 9:24 AM  

cik ain n encik hafiz best....

cupboard December 4, 2009 at 9:25 AM  

tapi cik teh jugak yg tetap di hati, diingati dan dirindui

Anonymous December 4, 2009 at 9:44 AM  

harap penasihat xlibatkn masalah perubahan dgn masalah dalam kelas...
harap faham

xcampur masalah peribadi dgn masalah kerja(perubahan or dlm kelas)

hai cik teh.....we goona miss u as penasihat PERUBAHAN yg terbaik...i realy like ur style

Anonymous December 4, 2009 at 3:35 PM  

peliknye..
asl nk kutuk33 or nk tunding jari kat org.
pdhal soalannya simple je pom...

aishh..pelik nh.

btw..tq cik teh coz beri komitmen sepenuhnya as penasihat perubahan selama nh..

mantan exco perubahan December 4, 2009 at 10:33 PM  

cikteh dah xnk jd penasihat? hahaha.. padan muka korang. x taw nak jg n hargai cikteh.

cik...meh dtg shah alam. kami kat sini x taw pun ade penasihat ke tak. perubahan mcm kayu layu kat sini. cik, meh la tolong la jd penasihat kami kat d sini.

ahmad dan rakan2 December 7, 2009 at 10:08 AM  

cik teh.... terima kasih kerana sudi membimbing kami berpersatuan selama kami berada di perak. masa kami kat shah alam pun, cik masih sudi bagi nasihat, walaupun cik sibuk kat sana. kini kami dah habis da kat shah alam. mula keje. kami masih mintak nasihat cik, dan cik tetap sudi bantu kami. Terima kasih cik.

cech qs December 9, 2009 at 2:34 PM  

salam ntok sumer warga qs x kre dimana anda berada....sbnrnye...tadak ape yg perlu kte hrpkan dari org lain kcuali dri kte sndri....semua lcturer n pnasihat perubahan da wat yg terbaik ntok kte n sepatotnye kte mnghargai dorg...bkn mnunjukkan kslhan dorg..kalo nk penasihat ikutkan sumer kehendak student...cmne dorg nak hdup ?? kte cme bole hrp yg dorg akan melakukan peningkatan n membuat ssesuatu yb baru bg mbawa perubahan di depan..paling dpn bbanding persatuan2 lain..bg cik teh...walaupun cik da x dpt nk bg full komitmen tp kami msih lg mhrp idea2 dari cik teh ntok mbantu pnasihat2 baru...idea cik teh mmg bez sbnrnye n ketiadaan cik teh nnt akn sgt2 dirasai....akhir kata..bersatu tguh, bercerai kte roboh...majulah perubahan ntok negara...

Anonymous December 9, 2009 at 11:19 PM  

aslmulauikum

firstly.
jutaan terimakash kpd cikteh dan kpd pensht semuanye.dan tdk dilupa kpd ahli perubhn skalian.

starigth to the destintion.

paling penting::

tidak mengaitkan isu organisasi dgn sissi pembelajaran/kelas/periksa/markah/carry mark

tidak proffesional disitu.

hal ini kerana, berpersatuan ini ..adalah sukarela, dan tak dapat gaji pon..so,sepatutnye tiada caci maki, dan masm muka atau pemburukkn nama.

1> ikhlas dalam mmbuat sesuatu,bukan atas kepentingn diri(popular)

2> paham atas kondisi pelajar

3> menjadi contoh kpd plajar.

4> mudah didekati.

5> mudah terima pendapat pelajr.

6> tidak hanya mementingkan NAMA

7> menghormati pelajr

8> memberi galakkan kepd plajar untuk terus berorganisasi,bukan menekan

9> yang paham islam,dan konduk kearah islam.

cikteh December 11, 2009 at 12:51 AM  

menghormati pelajar....

penasihat2 yg kena menghormati pelajar.....ya?

Wonderpet December 11, 2009 at 5:49 PM  

mungkin dia nak cakap saling menghormati sbenanya

Anonymous December 16, 2009 at 12:16 AM  

yes.
salaing menhormati,

mungkin dia hndak bercakap dalam onteks soalan yang diberi.

soalan yang diberi adalah harapan kepada penasihat.

saya ada idea nak tambahkan lagi

1) perlu rendahkan hati untuk menerima pendapat pelajar

Anonymous December 16, 2009 at 12:18 AM  

penasihat perlulah beridentiti ISLAM

tunjuk contoh kepada pelajar.

jika penasihat hormat kepada pelajar, automatis pelajar akan hormat kepadanya

pelik....

kenape yer..???salahke kalau penasihat kene hormat kepada pelajar.???

cikteh December 16, 2009 at 12:19 AM  

yg dapat dirumuskan

warga PRUBHN nak penasihat yg

berkhidmat utk korang.....
bg semua masa n ruang utk korang...
menghormati korang....
ikut telunjuk korang.....

ye?

cikteh December 16, 2009 at 12:28 AM  

yang paham ISLAM....
konduk kearah ISLAM...
beridentiti ISLAM...

tolong perjelaskan lagi pernyataan ini

lawang far-mee December 16, 2009 at 12:47 AM  

sepjg 3 thn aku kat uitm perak, penasihat perubahan aku sorang tu jer. cikteh. bkn yg lain. apa yg korang tulis byk2 yg korang nak sgt dlm penasihat tu, sumer cikteh ada, dia da buat. aku beruntung sb dpt bimbingan cikteh. usah ckp la, salah ke penasihat kene hormat pljar. sb aku rasa dia je penasihat, PENSYARAH yg tau nak hormat pljr... walo miskin, bodoh, cacat, hodoh, dan jahat mcm mana skali pun... dia sgt tau menghormati org... luv u always cikteh

Anonymous December 16, 2009 at 1:46 PM  

kolebrasi antara penasiht dan pelajar mmbuahkan hasil yang berkesan

kertas A4 December 16, 2009 at 10:59 PM  

rilek r lawang far-mee. aku rs sume org mmg stuju apa nko kata pasai cikteh. aku rs org yg bg idea bernas yg lain2 tu sekadar respon kpd soklan cikteh je. apa yg bdk QS nak nk dr penasihat akn dtg nih. bkn nya mengata cikteh tu tak hormat pljr. aku ni miskin, hodoh, bodoh lak tu. lebih 4 thn kat uitm perak ni baru dpt diploma. tp cikteh tau jer hormat aku. bkn nko sorang je syg dia. aku pun. i luv u too cikteh....huhu

qs 4 December 17, 2009 at 12:07 AM  

kualiti pemimpin yang baik- Syed Qutb
Menurut Syed Qutb, pemimpin yang baik mestilah khair(baik) dari aspek :
* akidah - menjaga hubungan dengan Allah
* ibadah
* sahsiah
* ukhuwah (mahabbah)
* tanzim (organisasi)

Alangkah indahnya hidup kita dalam daulah islamiyah dengan terangkumnya kriteria di atas dalam kepimpinan.

Tetapi, apa yang berlaku hari ini? adakah terangkumnya kebaikan-kebaikan ini dalam diri seorang pemimpin di negara kita?
أمر معروف نهى منكر
Terlaksanakah?

"di mana ada muslim, di situ ada dakwah"

semoga kita dapat membina kekuatan diri dan kecekalan hati dalam meneruskan dakwah Baginda Rasulullah S.A.W di atas muka bumi sehingga tertegaknya DAULAH ISLAMIYYAH.

qs 4 December 17, 2009 at 12:10 AM  

aslmulaikum semua warga perubahan.

mungkin apa yang diperkatakan syed qutb diatas , yang saya copy dari www.hasizu.blogspot.com,boleh dikaitkan dgn cara organisasi kita untuk kita jayakan bersama.

wallahualam.

cikteh December 17, 2009 at 12:22 AM  

dear qs 4,

terima kasih bagi cadangan, dgn rujukan serta petikan. bagus. saya pun suka membaca naskah syed qutb.

cdgn ini utk memilih pemimpin. iaitu pemimpin PERUBAHAN. lebih tepat lagi Presiden PERUBAHAN dan rakan pasukannya.

soalan yang ditanya diruang ini, bukan tentang memilih pemimpin, atau memilih Presiden PERUBAHAN.

tapi tentang persepsi dan ekspektasi anda terhadap penasihat2anda

saya telah memberikan 5 rujukan (di dalam blog post ini) tentang 5kriteria yang perlu ada pada seorang penasihat. dan rujukan2 yg saya beri itu semuanya PUN bersandarkan Islam

yang saya perlukan adalah idea lain dari warga PERUBAHAN, atau rujukan tambahan atas kriteria itu

Anonymous December 29, 2009 at 11:18 AM  

mungkin penulis mahukan penasihat yang punya ciri2 berikut.

Anonymous December 29, 2009 at 11:47 AM  

kami mahukan penasihat yang menunjukkan qudwah islamiyah.

bakteria January 1, 2010 at 1:12 AM  

jangan ada pertelingkahan di antara kte sesama saudara seislam..terima pendapat dan kritikan org sec positif...penasihat adalah org yg memberi tunjuk ajar sekiranya tidak tahu akan sesuatu atau tersilap percaturan...maka,di sini lar peranan PENASIHAT akan bermula...kte selaku org yg menuntut ilmu haruslah merendah diri dan jgn biadap pada org yg memberi ilmu pada kte..moga PERUBAHAN kali nh lebih aktif dari sebelumnya..insyaALLAh..untuk cik teh..selamat bersara..segala khidmatmu akan dikenang dan bersyukurlah kerana diberi kesempatan untuk menabur ilmumu pada kami yg serba kekurangan...tq...

Anonymous January 1, 2010 at 5:18 PM  

wah..lme ta bkak blog..
erm..byknye hrapan..
ok..saya ske pnsihat yg dkt ngn stdnt.. ;)

times January 21, 2010 at 11:36 AM  

dpt tlg la

  © Blogger template 'Isolation' by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP